3. vánoční sousedské zpívání

5. ledna 2011 Co se u nás děje

Není lepší odměny pro organizátory jakékoliv „nové“ akce než to, že se jejich nápad tak zvaně ujal – již potřetí si dobrá stovka Přezleťáků udělala hodinu před polednem na Štědrý den čas a přišla si společně zazpívat vánoční koledy ke stromečku před Obecní úřad.

Ačkoliv letošní prosinec byl ve znamení mrazu a sněhu, na nejkrásnější den v roce se oteplilo a sníh začal tát a tát a tát… Na ulicích se z bílé nádhery stala stružka černé špinavé vody. Hlavně, že neprší, ale jen lehce mží!

Před 11. hodinou se začínají scházet první „zpěváci“ a hned dostávají něco teplého na rozehřátí hlasivek; děti čaj a dospělí něco lehce ostřejšího – báječný vánoční svařák. Však ho také bylo potřeba, protože krásně rozehřál tváře všech přítomných v tom sice pošmourném, ale přesto svátečním dni.

Úvodní slovo si vzala paní starostka, která nejen všechny přítomné přivítala a popřála krásné a spokojené vánoční svátky, ale nabídla všem možnost odnést si domů „betlémské světlo“, které jí ráno přivezl pan farář Jančík z vinořské farnosti. A zájemců bylo skutečně hodně. Poté předala slovo, vlastně spíše hudbu, třem muzikantům ve složení: Míla Hanzlík a Vladimír Pokorný kytara a Dušan Hanzlík kontrabas. Chvilku nato se prostranstvím před stromečkem rozléhaly ty nejznámější české koledy, které zpíval více či méně „z plna hrdla“ náš přezletický smíšený sbor. Než se však přezpívaly všechny koledy, spustil se neuvěřitelný liják a zpěváci hledali útočiště pod střechou u obchodu i restaurace Na statku. Ačkoliv lilo jako z konve a někteří byli mokří doslova na kost, málokdo opustil „zpívání“ dřív než se rozvoněla Purpura na plotně…

Pak už si všichni přítomní navzájem popřáli „Šťastné a veselé“ a vydali se do svých domovů, kde se v teple a suchu připravovali na nejkrásnější večer v roce.

Fotogalerie