Milí občánci, vítejte!

11. května 2011 Co se u nás děje

Vítejte mezi nás, Přezleťáky, a ať se vám tady dobře žije – tak by se dala v kostce shrnout řeč paní starostky, která již po páté oblékla slavnostní medaili s trikolorou a přivítala ve společenském sále obecního úřadu děti narozené v loňském roce, jakož i jejich rodiče a prarodiče. Letos bylo dětí opět víc než loni, narodilo se jich v roce 2010 šestnáct, a z toho opět jedna dvojčata. Slavnosti se ale zúčastnilo pouze 13 občánků, jedna slečna bohužel onemocněla spálou a dvě další děti prostě nedorazily.

Je to až neuvěřitelné, ale i letos bylo počasí slunečné a teploty skoro letní. Střešními okny proudily do sálu hřejivé sluneční paprsky a jemně šimraly tvářičky všech přítomných dětiček. Pro všechny malé občánky bylo jako tradičně připraveno malé překvapení v podobě zlatého přívěsku se znamením zvěrokruhu; tento zlatý poklad byl schován v krabičkách ve tvaru želviček, šneků nebo medvídků, které malé Přezleťáčky upřímně řečeno zaujaly víc než jejich obsah. Maminky po zápisu do pamětní knihy dostaly kytičku ke Dni matek, který budou oslavovat v neděli o den později (malá odbočka pro vydavatele našeho přezletického stolního kalendáře – datum tohoto svátku je pohyblivé a v Čechách se slaví druhou květnovou neděli a nikoliv 9.května v pondělí ☺). Tatínkové jako vždy vyšli dárkově naprázdno, ale zase o to víc se na jejich tváří zračila zasloužená pýcha nad jejich malým „andílkem“.

Slavnostní půlhodinka byla ozdobena dvěma kytarovými skladbami, které přítomným přednesli Adam Hanzlík se svou paní profesorkou Táňou Klanskou.

Dárky jsou rozdány, zbývá jen bouchnout šampaňské a připít všem přítomným na zdraví jejich dětí, ale pochopitelně i rodičů, protože oni to jsou, kdo se bude o všechny a všechno starat. A že je to práce nelehká, dokládá myšlenka německého filozofa Immanuela Kanta, jehož slova paní starostka použila ve své řeči „vychovávání dětí je největší a nejtěžší problém, který je možno člověku uložit“.

Fotogalerie