Hejno draků nad Přezleticemi

10. října 2012 Co se u nás děje

Ale nebojte, nebyly to žádné líté vícehlavé saně, které si přejí k večeři princeznu; byli to pestrobarevní papíroví i látkoví draci, kteří se smáli z nebe s pusou od ucha k uchu na děti na zemi a vlastně i na svého kolegu ve vzduchu.

Sobotní odpoledne 6.října patřilo již popáté všem příznivcům podzimní zábavy, a to pouštěčům draků. Počasí bylo přímo ukázkové – dopolední modré nebe sice vystřídala vysoká oblačnost, ale zase přinesla tolik potřebný vítr. Odpolední teploty také byly více než příjemné, což zlákalo některé dětské drakopouštěče i k tomu, aby se natáhli do trávy či přímo na pole (jistě k velké radosti zvláště maminek).

Během dvou hodin se na polní cestě na Podolanku i přímo na vedlejším poli proháněla pomalu kopa dětí i rodičů a ve vzduchu se prolítalo skoro dva a půl tuctu draků. Někteří lítali, jiní draci předváděli veletoče a do vzduchu se jim nechtělo, dalším se chtělo lítat až moc a ke smůle svých majitelů se utrhli z provázku a ve větru se nechali unášet skoro až na Podolanku. Přesto byli uprchlíci dostiženi, náležitě pokáráni a poté složeni a uloženi do futrálu pro další lety.

Kromě kupovaných draků se představili i ti vyrobení doma; nelítali sice tak vysoko, zato měli nejkrásnější, nejbarevnější a nejdelší krepové ocasy ze všech draků.

A pouštěli malí, větší i ti největší; a i když jsou to už tátové, tak si užívali odpoledne jako malí kluci. Dokonce se i málem pohádali, když si jejich draci zapletli provázky.

Po 16.hodině zaplápolal oheň u hasičárny a zavoněly první opékané špekáčky. A k tomu hořčice, chleba, rohlíky a pro děti limonády a pro pány rodiče a prarodiče pivo. Mastné pusy dětí svědčily o tom, že opečený buřt je jednou za čas prostě pochoutka nad pochoutky. Mňam.

Někdo poseděl u ohně, jiný byl s dětmi na dětském hřišti, zkrátka jak kdo chtěl. A co lákalo přítomné děti nejvíc ke hraní? Nebyly to hrací lanové prvky, ale obyčejná kupa dřeva, klacky všech velikostí a úplně nejúžasnější byly hromady hlíny, prostě báječná „čistá“ špína. A co by ne, jsem přeci na venkově, ne?

Díky všem organizátorům za přípravu ohně i buřtů a nápojů a vlastně i za bedlivé sledování družice NOAA, která vymodelovala skvělé sobotní počasí.

Fotogalerie