XXVII. ročník Memoriálu Milana Javornického

25. července 2013 Co se u nás děje

Jak už se stalo tradicí, druhou sobotu v červenci se opět v letošním roce konal turnaj v malé kopané „Memoriál Milana Javornického“. Počet zúčastněných mužstev se v posledních ročnících ustálil na 10 týmech a ani letos tomu nebylo jinak. Kromě již tradičních týmů se v letošním roce objevil i jeden nový, náhradou za omluvivší se tým PDP Radotín. Novým přírůstkem bylo mužstvo EASY BOYS složené zčásti z dorostenců z Přezletic, kteří hrají velký fotbal v různých pražských týmech a ligách. To, že se jedná o dobré fotbalisty, potvrdilo i jejich konečné druhé místo.

Turnaj byl již předběžně rozlosován do 2 skupin po 5 účastnících, kde z každé postoupili do semifinále 2 nejlepší. Ze skupiny A to byly týmy SK RSC Přezletice jako první a FC Pája Vinoř jako druhý, i když bodový zisk byl včetně třetího v pořadí ve skupině shodný (5 bodů za 2 výhry a 1 remízu) a tak rozhodovaly plusové a mínusové body ze vzájemných utkání. Ze skupiny B pak dále postoupil jako první právě tým Easy Boys a druhý skončil obhájce loňského prvenství tým Kubelkovi Povstalci. Ti do letošního ročníku nastoupili bez svého tradičního kapitána, který je dlouhodobě pracovně v zahraničí a ze začátku byla jeho absence na výkonu mužstva znát.

Semifinálové dvojice tedy vytvořila mužstva SK RSC Přezletice a Kubelkovi Povstalci, dále pak FC Pája Vinoř a Easy Boys. Do finále po boji a výhře 1:0 postoupili jako první Kubelkovi Povstalci a tým SK RSC Přezletice se musel spokojit s bojem o 3. místo. Druhé semifinále vyhrál 2:0 tým Easy Boys a na mužstvo FC Pája Vinoř zůstal také jen boj o nižší příčky.

Jelikož bylo velice pěkné a poměrně teplé počasí, tak se celodenní únava projevila na následné dohodě kapitánů mužstev hrajících o 3. místo a o vítězi rozhodl jen penaltový rozstřel.Ten dopadl lépe pro SK RSC Přezletice, které si tak připsali vítězství 4:1 a získaly 3. místo pro sebe. Na tým FC Pája Vinoř tak zbyla jen nepopulární bramborová medaile. Finále bylo přehlídkou mládí a fotbalovosti, ze které na konec vyšel i s trochou štěstí vítězně (1:0) tým obhájce titulů z posledních 3 ročníků Kubelkovi Povstalci. Na nováčka Easy Boys tak zbyla stříbrná pozice.

Aby byl výčet trofejí kompletní, je třeba uvést i nejlepšího střelce, kterým se stal Jan Stross z mužstva Kačerů Vinoř a nejlepšího brankaře, kterým se stal Petr Karas z týmu finalistů Easy Boys.

Následujícího předání cen se osobně zúčastnil i syn tragicky zesnulého Milana Javornického, který všem hráčům, organizátorům a divákům na závěr poděkoval za účast.

Za pomoc při organizaci je třeba zvláště poděkovat členům Sokola Přezletice a Občanského sdružení Přezleťáci, kteří se aktivně účastnili jak příprav, tak pracovali na úseku občerstvení a logistiky a nakonec i na úklidu celého areálu po skončení turnaje. Zároveň také děkujeme Obecnímu úřadu za poskytnutí laviček a pytlů na odpadky.

Nyní se tedy už můžeme jen těšit na příští ročník a přát si, aby dopadl stejně úspěšně a v proběhl opět v poklidu. Rozlučme se tedy sportovním pozdravem: „Sportu zdar a fotbalu zvlášť“.

Tomáš Říha – ředitel turnaje