6. sousedské vánoční zpívání

6. ledna 2014 Co se u nás děje

Je to skutečně tak – již pošesté se v 11 hodin na Štědrý den sešel u vánočního stromečku před obecním úřadem „Velký přezletický smíšený sbor“, aby si spolu se svými blízkými, vzdálenými, známými i ještě neznámými sousedy zazpíval ty nejkrásnější české koledy a celé zpívání pak ještě zakončil krásnou vánoční písní o tom, jak krásně purpura na plotně voní.

Nádherný zvuk kontrabasu, dvou kytar, ale hlavně dětských, ženských i mužských hlasů všech možných barev a rozsahů, se nesl více než půl hodiny sluncem prozářenými Přezleticemi. Zkřehlé ruce zpěváků i muzikantů se o přestávce zahřály kelímkem se svařeným vínem (děti pochopitelně s čajem) a i hlasivky si užívaly lahodnou chuť horkého kořeněného vína. Však se ho také vypilo! Ani pětadvacet litrů málem nestačilo, takové množství zpěváků přišlo.

A nebyli to jen dospělí, kdo si přišel zazpívat; dobrou polovinu sboru tvořili ti, pro které jsou Vánoce tím nejkouzelnějším obdobím v roce – naše děti. A vůbec to nebylo tak, že by byly jen jako doprovod svých rodičů, ba naopak. A úplně nejkrásnější na tom je, že mnohé z nich zažily první zpívání ještě v bříšku svých maminek či v kočárcích a letos už hrdě zpívaly i další sloky koled, které si mohly přečíst z našeho zpěvníku.

Purpura i svařené víno dovonělo a nastal čas popřát si šťastné a veselé Vánoce a přidat ještě přání „hodně zdraví do Nového roku“. A pak už se všichni rozešli do svých domovů, aby si užívali nejkrásnější den v roce v kruhu svých nejbližších.

Fotogalerie