Výstražná informace - Bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy

17. července 2009 Aktuality

Od západu bude zvolna postupovat přes naše území výrazná zvlněná studená fronta. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihu.

V oblasti zvlněné studené fronty se budou vytvářet bouřky, které budou dnes (17.7.) později odpoledne a večer v západní polovině Čech místy doprovázeny přívalovými srážkami (až 40 mm za 1 až 3 hodiny), kroupami a silným nárazovým větrem (lokálně až 25 m/s, tj. až 90 km/hod). Během noci na sobotu (18.7.) budou tyto nebezpečné jevy postupovat přes východní Čechy na Moravu a postupně se bude jejich četnost snižovat a intenzita slábnout.

Během soboty zasáhne Moravu, Slezsko a Českomoravskou vrchovinu další výrazná bouřková činnost, opět místy s možností přívalových srážek (kolem 50 mm za 1 až 3 hodiny), kroupami a silným nárazovým větrem. Bouřky budou přecházet v trvalejší déšť, při kterém může napršet až 30 mm za 12 hodin.

V důsledku očekávaných intenzivních srážek může docházet ke vzestupům a kolísání hladin menších vodních toků, ojediněle a krátkodobě až s dosažením SPA.

Tato výstražná informace upřesnuje včera vydanou výstražnou informaci č. 48/09.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
- Přívalové srážky mohou ojediněle vést ke krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů apod.
- Pro omezení škod větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
- V přírodě se nepohybovat v blízkosti větších stromů, stožárů a nepobývat na vodní hladině - hrozí zásah bleskem.