XXIII. ročník memoriálu O pohár Milana Javornického

15. července 2009 Co se u nás děje

Druhá sobota v červenci patří už přes 20 let memoriálu Emana Javornického a větší či menší množství amatérských fotbalových klubů v malé kopané se schází na hřišti u přezletického rybníka. Nejinak tomu bylo i letos 11. 7. 09.

V 8 hodin ráno zahájil současný ředitel turnaje pan Tomáš Říha letošní 23. ročník. Přestože se letos přihlásilo „jen“ 9 družstev z blízkého okolí, mohli sami hráči, ale i diváci, očekávat lítý boj zejména mezi Přezleťáky – ti byli totiž infiltrováni skoro v každém družstvu. Bohužel pravověrný místní klub Hanspaulské ligy RSC Přezletice vypadl už ve čtvrtfinále, a tak se na bedně či nově oblíbeném slově „pódiu“ ocitl jen přezletický Libor Slavata za 3. místo s výběrem Hasičů Praha (za co jiného by také měl velitel místních dobrovolných hasičů hrát, že).

Vítězství obhájil tým RFC M.O.R.D., který memoriál vyhrál již potřetí za sebou. Vítězství mu patřilo právem, neboť z jeho řad vzešel nejlepší střelec turnaje. Kromě toho je fajn, že pohár Emana Javornického skončil v družstvu, kde hraje i syn skvělého fotbalového fandy a nadšence Milana Javornického, který svou tragickou smrtí dal memoriálu název (více v dalším čísle Obecního zpravodaje).

Diváků přišlo hodně, zejména maminky s malými dětmi mohly fandit hrajícím otcům a manželům, pokud zrovna nechytaly ratolesti na dětském hřišti či na břehu rybníka. Přítomným psím divákům to bylo víceméně fuk a klidně turnaj prospali.

Místních fotbalových fandů bylo také dost a skvělé byly jejich komentáře k hráčům na hřišti. Samozřejmě nejvíc si brali na paškál výkony místního RSC, ale vzhledem k tomu, že se tak nějak stejně všichni znají, své si vyslechli i ostatní hráči.

Kdo zrovna nehrál, tomu přišlo k chuti občerstvení, zejména chladné pivo bylo výborným jontovým a vitaminových nápojem. I když někteří, třeba borci z Vinoře, svůj výkon chtěli vylepšit i něčím „tvrdším“. Marně, vypadli na penalty už ve čtvrtfinále.

Je po 18. hodině a turnaj končí slavnostním vyhlášením výsledků a pozvánkou ředitele Tomáše Říhy na další ročník.

Osiřelá branka ještě láká nové fotbalové naděje pro zkoušení různých brankářských fintiček. Doufejme, že vyroste nový brankář zejména pro tým RSC Přezletice …
Petře, sorry :-)

Fotogalerie