Adventní koncert

16. prosince 2009 Co se u nás děje

Začíná třetí adventní víkend a Vánoce jsou doslova za dveřmi. Pátek konečně završuje celotýdenní shon a dohánění restů v práci - v podvečer to už ale zase v Přezleticích „voní“ Vánocemi – ve společenském sále se koná adventní koncert. Folklórní soubor Špalíček Praha, který už známe ze zářijového posvícení, vystoupil s hodinovým programem složeným z klasických českých koled.

Vánočně ozdobený společenský sál netrpělivě čeká na návštěvníky a posluchače. Jenže dnes řady připravených židlí zejí prázdnotou, pouze v předních řadách se tak nějak ztrácí 28 Přezleťáků. Marně organizátorka vyhlíží další příchozí; tentokrát o nabízený koncert asi není zájem a nebo došlo k nějakému informačnímu šumu. Škoda.

Soubor doladil nástroje, zpěváci jsou připravení a slova se ujímá konferenciérka Špalíčku paní Jitka Morávková, která jednotlivé koledy prokládá básničkami s vánoční tématikou. Stačí zavřít oči a člověk se přenese zpět do malebných zimních a vánočních Ladovských obrázků.

Hodinové vystoupení, při kterém si někteří přítomní tiše i hlasitěji zpívali koledy spolu s „profesionály“ na pódiu, uteklo jako vítr. Po předvánočním oddychovém zážitku se pak všichni loučí s přáním krásného adventu a ze společenského sálu procházejí osvíceným a vánočně nazdobeným prostranstvím před obecním úřadem a pokračují dále ke svým domovům. Možná si i cestou nějakou tu koledu zabroukali.

Kdo nepřišel, ten může jen litovat. Tak třeba přijde příští rok, stojí to určitě za to!

Fotogalerie