Veselé velikonoční zdobení

29. března 2010 Co se u nás děje

Rok se s rokem sešel a Velikonoce klepou na dveře. Po loňském skvělém nápadu naší „dobré kulturní duše“ Oliny Hanzlíkové, kdy se ‚svými holkami‘ připravila společné zdobení kraslic a výrobu velikonočních dekorací pro všechny výtvarně více či méně nadané Přezleťáky, bylo zcela jasné, že se i letos dočkáme něčeho podobného.

A opravdu! Sobotní odpoledne bylo ve společenském sále ve znamení jarních svátků – sluníčko svítilo okny dovnitř na pracovní stoly se spoustou pomůcek pro zdobení; stůl uprostřed zářil jako ostrov v moři – byly zde ukázky výrobků s velikonoční tématikou, kde se mohli všichni příchozí inspirovat.

„Už od února všechna vajíčka, co potřebuju na pečení a vaření, nerozbíjím, ale vyfukuju. Měla jsem jich skoro 60. Přes dvacet kraslic mi dala i máma, přesto koukám, že to nebylo dost“, říká se spokojeným úsměvem Olina Hanzlíková; kolem čtvrté odpoledne byla všechna vyfouknutá vajíčka zpracována na opravdové kraslice. Už jen v tom názvu zní slovo krása … Nabarvit prázdnou skořápku barvičkami a polepit ozdobami, toho se zhostili malí i velcí, ale vytvořit kraslici jako umělecké dílo, to už je něco. O zachování tradic se postarala paní Vyskočilová, která vyráběla horkým voskem tak krásné tradiční velikonoční motivy, až přecházel zrak – doma stačí ponořit kraslici do teplé barvy a výsledek: skvost.

Mezi dětmi byl velký zájem o barvení větviček, na které se pak nalepovala kvítka a hnízda s vajíčky. Zdobení jarního obilíčka různými kuřátky a vajíčky, bez toho by snad ani Velikonoce nemohly být!

Od jednoho pracovního stolu se line vůně jako z Pardubic – paní Štěpánková opět napekla množství perníčků ve tvaru oveček či beránků, zajíčků, housátek, selátek i košíčků, které si zájemci mohli ozdobit barevným cukrovým malováním. Někdy se stalo, že to „nějak nebarvilo“, ale jak dokazuje fotografie, stačilo trošku ujíst a mohlo se pokračovat :-)

Paní Patrasová má i díky své bývalé práci s dětmi z Jedličkova ústavu skvělé nápady, jak nabídnout dětem i jejich maminkám nové inspirace. A tak pod jejíma rukama vylétaly včelky, berušky či vyskakovali papíroví zajíčci.(POZOR, i jeden tatínek se aktivně zapojil do velikonočního zdobení; a nebyl to tatínek ledajaký, byl to pan hostinský Jarda Černý z naší horní Hospody na náměstí, který zároveň pro velikonočně malující připravil malé občerstvení – za což mu patří DÍK.)

Množství účastníků se ani nedalo spočítat, bylo jich v sále pořád plno. Oproti loňsku přišly zdobit nejen maminky se svými ratolestmi, ale i babičky; některé přišly i jen tak. Určitě mohu říct, že všichni, ať malí, velcí, mladí či starší, zde strávili skvělé odpoledne a jejich výrobky jim doma navodí příjemnou jarní atmosféru Velikonoc.

Všechny ozdoby a dekorace byly moc krásné; vůbec se nedivím přítomným dětem, že se chtěly pochlubit a dožadovaly se vyfotografování se svým výrobkem – pyšné úsměvy jsou toho důkazem :-)

Takže na závěr už jen jedno kouzelné slovíčko – DĚKUJEME a velikonoční přípravy mohou vypuknout v plné parádě. Třeba jarní úklid v podobě mytí oken …brrrr :-(

Fotogalerie