Volební kampaň do senátu a obecních zastupitelstev zahájena. I v Přezleticích.

17. září 2010 Co se u nás děje

Když v pátek 3. září přenášela Česká televize v přímém přenosu oficiální zahájení volební kampaně ODS, které se konalo na pražském Žofíně, představila se televizním divákům i naše paní starostka ing. Veronika Vrecionová, která kandiduje do Senátu PČR ve volebním obvodě Mělník a části Prahy-východ. Ve „světle ramp“ jakožto zástupce všech senátorských kandidátů ODS seznámila diváky s cíly, se kterými jdou kandidáti ODS do senátních voleb.

Podobná, neméně důležitá, akce ji čekala ve středu 8. září v Přezleticích, kam zavítala s VEROKINEM v rámci svého putování za voliči. Celá akce byla spojena i s její opětovnou kandidaturou do místního zastupitelstva, a protože po čtyřech létech práce v obci ví, že je to hlavně práce lidí napříč politickým spektrem, dala v rámci své senátní kampaně prostor i všem kandidátům do přezletického zastupitelstva. To je gesto hodné vítězů!

Ale zpátky k VEROKINU. Ono by se dalo spíše říct kočování, protože mezi své voliče jezdí s maringotkou – ta sice není tažena koňmi, ačkoliv by pro ing. Cyrila Neumanna nebyl žádný problém „dodat“ koně do tahu (kandidát ODS do zastupitelstva), ani neskrývá cirkusové šapitó, i když jeho stavbu by s přehledem ohlídali ing. František Bula a pan Pavel Milota (kandidáti ODS). Maringotka je pojízdným letním kinem, vlastně VEROKINEM, jehož velké plátno bylo postaveno na pečlivě v katastrálních mapách zaneseném pozemku hřiště – geodetická zaměřování provádí ing. Milan Dvořák (kandidát za ODS).

Ve 20 hodin vítala příchozí vůně zabijačkového guláše, který se zapíjel jak jinak než chladivým pěnivým mokem. Ačkoliv místo talířů a sklenic se používaly plastové kelímky, talíře i příbory, všude bylo dostatek odpadkových košů, což bedlivě sledovala Petra Kopáčová DiS (kandidátka za ODS). Ve výdejním okénku šlo vše jako na drátkách, vždyť nad touto „akcí“ bdělo pečlivé oko Jana Koudelky (kandidát ODS).

Blíží se 21. hodina a více než 80 lidí usedá do připravených židliček v několika řadách, aby sledovali film Líbáš jako Bůh, který jen pro ně přivezla paní starostka. Místo týdeníku se na plátně střídají velmi vtipné volební spoty – např. slogan, že „na Mělnicku nebudete hrát druhé housle“ doplňuje fotografie ing.Vrecionové s houslistou Pavlem Šporclem. Takže rychle dovyplnit soutěžní lístky, na kterých se tipuje počet diváků dnešního představení, a které včetně tužek rozdávají malé pomocnice senátní kampaně – práce to byla náročná, že by přišlo vhod malé osvěžení ve formě sprchy, škoda jen, že netekla voda :-),

pak uvést „do kina“ pozvané hosty, a to včetně jediné akreditované novinářky a fotografky v jedné osobě, šéfredaktorky přezletického Obecního zpravodaje a zároveň kandidátky do místního zastupitelstva za Sdružení nezávislých kandidátů, jak je také paní starostkou představena manažerce její volební kampaně na Mělnicku: „To je Lída Červínová, také kandiduje do zastupitelstva, za nezávislé, ale my si tady na ‚strany‘ moc nehrajeme, důležitá je práce,“ vysvětlovala paní starostka. „Ano, to je pravda, ale my jdeme ty volby vyhrát“ podotkla vlastně kandidátka ‚opozice‘ :-). „Vždyť naše heslo je všeříkající – V obci nejdřív práce (Lída Červínová a Tomáš Mesner, ŽP a údržba obce), potom zábava (zajistí a postará se o ni Olga Hanzlíková).

Přezletičtí diváci sedí pohodlně na židlích, zachumláni do teplých bund a leckdy i skotských plédů (to víte, letní kino), zatímco „politici“ (včetně zástupce vrcholové politiky ODS pana Marka Šnajdra) postávají vedle nich a jsou připraveni nastoupit na improvizované pódium; jen čekají na výzvu od kandidátky na senátorku a zároveň starostku obce ing. Veroniku Vrecionovou.

Ing.Vrecionová krátce, o to víc však úderně, představuje hlavní cíle své budoucí práce v Senátu (pochopitelně bude-li zvolena):

„Za čím stojím, co budu prosazovat a co naopak v politice zcela odmítám?
Politika nesmí být byznys pro vyvolené.
Nestěžuji si na malé zastoupení žen v politice. Chci tento stav aktivně změnit.
Ve společnosti není místo pro korupci.
Senátor jako ombudsman svého regionu.
Politika jako souboj idejí a programů, ne jako prostor pro egoismus a osobní urážky.
Státní finance musí být spravovány stejně jako rodinné – rozumně a bez dluhů.
Pojďme změnit politiku společně.
Bez práce nejsou koláče.
Propojení komunální politiky se Senátem je výhodou.
Nedovolme, aby levice blokovala nutné reformy.

Nyní prosím všechny současné zastupitele, aby přišli sem ke mně a kterým bych chtěla poděkovat za jejich dosavadní práci pro obec a myslím si, že jí skutečně nebylo málo (o čtyřleté práci více v novém čísle Obecního zpravodaje – pozn. red.). Zároveň prosím i kandidáty do nového zastupitelstva, aby také přišli a krátce se představili přezletickým voličům.“, končí svou řeč paní starostka.

A teď zde nastává zajímavá situace. Měla by zde být krásná fotografie všech zastupitelů i kandidátů, jenže ouha! Díky tomu, že nepřijely žádné televizní štáby se skvělou technikou, jediná akreditovaná fotografka má pouze poloprofesionální foťák, jehož interní blesk prostě nedokázal prorazit tmu a ve výsledku zde máme spíše foto s názvem Poznej svého zastupitele.

Zleva: ing. Veronika Vrecionová (ODS), Pavel Milota (ODS), ing. František Bula (ODS), ing. Milan Dvořák (za ODS), Jan Koudelka (ODS), Tomáš Mesner (Sdružení nezávislých), Ilona Řachová, Olga Hanzlíková (Sdružení nezávislých), ing. Táňa Panýrová (za ODS), Eva Fialová, Rudolf Novotný (nezávislý kandidát), Petra Kopáčová DiS (za ODS). Ing. Ludmila Červínová (Sdružení nezávislých) jako fotografka není vidět. Další objektivem nezachycený je pan Pavel Heinsch (ODS), který odborným okem zhodnotil zemní úpravy hřiště, a protože zvolil kampaň „skrytou“, s úsměvem se věnoval skryt mezi diváky kina svým sousedům, neboť ví, že kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe.

Po krátkém potlesku, který si všichni na pódiu nastoupivší opravdu za svou „řeč“ zasloužili, přichází PŘEKVAPENÍ! Jak vtipně shrnul pan Marek Šnajdr: „Málokomu se podaří, aby svou senátní kampaň načasoval na den svých narozenin, a ještě ke všemu pěkně půlkulatých. Vaše starostka zvládla i tohle. Proto všechno nejlepší!“

Do řady gratulantů se zapojují členové zastupitelstva i zaměstnanců obce, které s kyticí v ruce přivádí Ruda Novotný (nezávislý kandidát, jehož kampaň se v plném světle objevila o pár dní později, na posvícenskou neděli, a pro některé byla opravdu „srdeční“ /či prsní a břišní/ záležitostí).

Dary jsou předány, gratulace též a promítání filmu může konečně začít. Takže PŠŠŠT, pohádka pro dospělé začíná…

My se však spolu s „investigativní“ samozvanou novinářkou vydáme do zákulisí senátní volební kampaně, nahlédneme tak říkajíc „pod pokličku“ dění.

Gratulace k úspěšnému manželčinu vystoupení, to se prostě musí!
Na další kampaň je potřeba pořádný přípitek.

Podporovat naší paní starostku je potřeba i ve volbách komunálních, protože bude-li pokračovat v úspěšném trendu shánění peněz na rekonstrukci alespoň místních komunikací (když tu opravu krajských „zasedl“ jako žába na prameni náš pan hejtman), nebude muset Táňa Panýrová (za ODS) porovnávat naleštěné polobotky občanů města se svými holinkami, ale naopak se aktivně zapojí do práce na „odstranění všech obecních tankodromů“!

A co říci na závěr? Myslím, že by se slušelo vyjádřit pořádnou podporu paní starostce v senátních volbách tím, že přijdeme všichni 15. a 16. října k volbám. A jako se za svůj tým berou i perou Sparťané či Slávisti a svou klubovou hrdost dávají všem najevo, buďme i my, Přezleťáci, hrdí na paní starostku a v její kandidatuře ji náležitě podpořme – třeba jako VRECIOŇANÉ či VRECIONISTI! Já osobně jsem rozhodně Vrecionista.