Průvod lampionových „bludiček“

1. listopadu 2011 Co se u nás děje

Kdo projížděl ve čtvrtek 27.listopadu podvečerními Přezleticemi, ten se asi nestačil divit. Jako světélkující had se vinul lampionový průvod dětí, rodičů, kočárků, prarodičů i dospěláků po ulicích Zahradní, Veleňské, Spojovací a Dolní návsi, kde svou pouť zakončil malou pietní akcí u pomníku přezletických padlých hrdinů z první světové války a pomníku padlých rudoarmějců z války druhé.

S nápadem spojit vzpomínku na vznik samostatného Československa s akcí pro naše nejmenší přišla letos opět naše kulturní „komisařka“ a účast byla více než hojná. Ani počasí tentokrát neudělalo svítícím lampionům škrt přes rozpočet (loni totiž ještě po 18.hodině svítilo slunce) a skoro „dušičkové“ počasí přineslo černo černou tmu přesně o půl devatenácté, kdy průvod vyrážel směrem od Křenů do ulice Zahradní. Vlastně vyrážel či vyjížděl, protože spousta svítících lampionů byla motorizovaná. Někdo měl dokonce světýlka v botách.

Ale nejvíc bylo pochopitelně lampionových pěšáků, a to včetně i pár dospělých, kteří si vyšli s lampionem jen tak pro radost. A nebo ho prostě (či sprostě) vzali vlastním dětem :-)

Na křižovatce ulic Zahradní a Na Váze se všechny články hada zastavily, aby se potěšily pohledem na letící „lampion štěstí“, který by na cestu vypravily nějakým krásným přáním. Jenže lampion ne a ne hořet. Až posléze z rukou nejpovolanějších (člena místního sboru dobrovolných hasičů) a po dlouhém boji s ohněm se lampion konečně vznesl nad nejbližší dům (čímž způsobil v očích majitelů jistou paniku), aby s hlasitým přáním Alžbětky „AŤ SE MÁME VŠICHNI RÁDI“ vyrazil do tmavé noci směrem na Čakovice.

Průvod pak pokračoval nejkratší cestou k pomníkům, kde všechny přivítala paní starostka a našim nejmenším kratičce vysvětlila význam nadcházejícího státního svátku. Paní Hanzlíková společně s paní Šillerovou pak položily květinové mísy k oběma pomníkům a po závěrečném pozvání na další akce pořádané obcí, a to jak pro velké, tak i pro malé, se jednotlivé lampiony jako tajemné bludičky začaly rozcházet na všechny strany.

Fotogalerie