Tři, dva, jedna, teď …. a vánoční stromeček prozářil tmu adventního podvečera

30. listopadu 2011 Co se u nás děje

Než se tak ale stalo, muselo se stát spousta jiných věcí – zrodil se nápad a ten bylo třeba realizovat. Nadarmo se neříká něco o novém koštěti, které dobře mete, a je-li tím koštětem naše nová mateřská školka, jistě mi mnozí rodiče dají za pravdu, že ta „metení“ již proběhlá nutí všechny děti těšit se na metení další :-)

Zpátky k našemu stromečku. Paní ředitelka školky přišla se skvělým nápadem slavnostně rozsvítit přezletický vánoční stromeček, přičemž hlavní roli by přitom hrály děti z naší školky. Děti a Vánoce k sobě neodmyslitelně patří, proto byl nápad zařazen mezi naše kulturní akce a hned se připravovaly pozvánky na první adventní neděli na 17.hodinu před Obecní úřad.

My dospělí se těšili, pro děti ale začala příprava adventního vystoupení. Aby si trochu osahaly prostředí a nasály zmrzlými nosánky adventní atmosféru, přijely si už v pátek dopoledne třistadvojkou ze školky ve Vinoři udělat pořádnou generálku. Doladily se všechny detaily, jako kdo kde a jak bude stát …

či co kdo bude držet na hlavě a pak zase šupky dupky třistadvojkou do školky. Blíží se 17. hodina a slavnostně ozdobené prostranství u vánočního stromu doslova praská ve švech – to jste neviděli tolik maminek, tatínků, babiček, dědečků, tet a strýců, sourozenců v kočárku či bez, sousedů a dalších Přezleťáků všeho věku, kteří už nedočkavě vyhlíželi ke vstupu do společenského klubu, odkud se každou chvilku vynoří, … ale to až za chvíli.

Teď je potřeba rozsvítit stromeček a připravit tak dětem báječnou divadelní kulisu. „Takže všichni dohromady – tři, dva, jedna, teď“, odpočítala do mikrofonu paní Hanzlíková, a hned napoprvé se rozzářil nejen stromeček, ale světelné girlandy pod střechou včetně nápisu Veselé Vánoce. Hurá, už to svítí, radovali se zejména ti menší.

Začíná hrát koleda, pomalu se otevírají dveře a v nich se objevují andílci s velkými bílými křídly, stříbrnou hvězdou na čele a papírovou svíčkou v ruce.

Po tanečku následovala koleda v podání našich andílků, kteří jednotlivé verše písně doprovodili hereckou kreací.

A nakonec přišlo sborové přání Ježíškovi, které našim malým hercům přineslo zasloužený potlesk. Dokonce byly děti požádány o přídavek, nejlépe o zopakování celého vystoupení (byl jim přislíben i dáreček, kterým se zejména kluci nechali přesvědčit k dalšímu vystoupení). Paní Hanzlíková totiž požádala diváky z prvních řad, ať si vymění místa s těmi z řad dalších, aby si i oni mohli vychutnat andělské tanečky a písničky. A světe div se, během chvilky došlo k přesunu a děti znovu s velkou chutí předváděly to, co si dokázaly nacvičit.

A fotoaparáty cvakaly, blesky bleskaly, kamery jely na ostro a mezi tím vším pyšné děti, které na svých andělských křídlech odlétaly do tepla svých domovů, aby si v poklidu adventního večera zapálily první svíčku na věnci a ti větší si už na prstech ruky pak spočítaly, že ještě se zapálí tři svíčky a přiletí Ježíšek.

Díky za kouzelný adventní podvečer. Vzpomeňte si na něj někdy v běhu a shonu předvánočního času a věnujte dětem i na dálku další úsměv.

Fotogalerie