Výstražná informace - bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy

30. června 2009 Aktuality

Počasí u nás bude i nadále ovlivňovat okraj tlakové níže se středem nad Balkánským poloostrovem, která se bude jen zvolna vyplňovat.

V přílivu teplého a vlhkého vzduchu od východu očekáváme i nadále oblačné počasí s přeháňkami a bouřkami. Zejména v odpoledních a večerních hodinách se ojediněle budou v bouřkách vyskytovat přívalové srážky (s intenzitou 20 až 60 mm za 1 až 6 hodin), nárazy větru kolem 20 m/s (75 km/h) a kroupy. Během pátku bude přeháněk a bouřek ubývat, zejména na severozápadě a severu Čech. Třetí SPA přetrvává na Blanici v Husinci a Heřmani, 2. SPA jsou v povodí Malše, na Otavě v Písku, Vltavě v Březí a na Mírovce. Aktuálně na postižených tocích hladiny klesají, nebo jsou setrvalé. Očekávané přívalové srážky se mohou projevit lokálním zaplavením stokem ze svahů, zpevněných ploch, nebo rozvodněním malých vodních toků. Na tocích se zvýšenými vodními stavy (zejména povodí Malše, Otavy, Opavy) při zasažení přívalovými srážkami může dojít ke vzestupům i na větších sledovaných tocích s dosažením úrovní SPA.

Doporučení ke zmírnění následků jevů: - -+ Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).
- V důsledku přívalových srážek může dojít k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací apod. - Zastihne-li nás bouřka v krajině, je třeba vyhledat nižší polohy (ale pozor na jejich zatopení), nikoli však v blízkosti větších stromů, stožárů apod. Nutno dávat pozor i na možnost pádu drátů elektrických rozvodů.
- Uposlechnout pokynů místní samosprávy, policie a hasičské záchranné služby.

Tato zpráva okamžitě ruší předešlou výstražnou informaci č. 41/09
Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha/Odstrčilová, Daňhelka
http://pocasi.chmi.cz/
http://hydro.chmi.cz/hpps