Den dětí

7. června 2014 Co se u nás děje

Konečně letos vyšlo počasí a po roční odmlce jsme se mohli sejít s našimi nejmenšími, malými i většími dětmi a jejich rodiči na dětském hřišti u rybníka, abychom zde strávili odpoledne plné her i dovednostních soutěží.

Od 15 hodin se v sobotu 31.května vznášela nad hřištěm spousta pestrobarevných balónků, které byly uvázané na dětském zápěstí, madle kočárku a nebo se třepetaly na plotě. Občas samozřejmě nějaký frnknul a na dětské hemžení se díval mezi korunami stromů; 180 barevných balónků se stalo alespoň na chvíli hračkou pro děti.

Letošní oslavu Dne dětí navštívili i dobrovolní hasiči z Podolanky, kteří nechali nejen děti prohlédnout kabinu požárního vozu a svou techniku (kyslíkovou bombu si na zádech vyzkoušelo i pár rodičů), ale předvedli i požární zásah se vší zvukovou parádou – Vrbový potok byl během chvíle uhašen.

Na své si přišli i větší kluci, kteří si mohli prohlédnout všechny možné zbraně, které lze použít při air softovém válčení. Dokonce si mohli pod pečlivým dozorem „vojáků“ i vystřelit z pistole. Menší děti pak střílely vodní pistolí či puškou na nafouknuté balónky. Ani letos nemohla samozřejmě chybět trampolína, na které se během odpoledne vystřídaly snad všechny děti a některé dokonce několikrát.

Mezi nejoblíbenější soutěž patřil již tradičně hod kroužkem na cíl, který tvořila většinou nějaká hračka. Malování podle zrcadla si vyzkoušely na popud svých ratolestí i některé maminky či babičky a svorně konstatovaly, že to fakt není vůbec jednoduché. Jednodušší se zdálo šroubování matiček všech velikostí na různé šrouby, ale i tato soutěž vyžadovala hodně trpělivosti. Soustředění bylo potřeba při slalomu s míčkem na lžíci se zavázanýma očima mezi několika kůly. Hladová tlama prasátka polykala hltavě jiné míčky, kterými ji zásobovaly hlavně ty menší děti.

Letošní novinkou bylo stavění komína nebo pyramidy z barevných kostek, věšení prádla na šňůru, výtvarná dílnička, kde si děti vyráběly papírové škrabošky nebo vymalovávaly vodovkami sádrové odlitky různých zvířátek. Kdo nechtěl sám malovat, ten si mohl nechat něco hezkého namalovat na obličej. Kdo si chtěl trochu procvičit zručnost, ten mohl jít skládat dřevěné puzzle.

Došlo i na pomyslný souboj, protože si pořadatelé pro děti připravili závody v přetahování lanem; vítěze pak trošku pálily dlaně. Ty si ale pak mohly pofoukat větrem z nafouknutého balónku, který vypouštěly přes hlasitý rámus frkačky zase ven.

Fotogalerie