Výstražná informace - Silné bouřky s velmi nebezpečnými doprovodnými jevy

23. července 2009 Aktuality

Od jihozápadu proudí na naše území tropický vzduch. Zvlněné frontální rozhraní bude ve čtvrtek 23.7. postupovat zvolna přes střední Evropu k východu.

V důsledku přílivu velmi teplého vzduchu vystoupí ve středu teploty vzduchu na 30 až 34 st.C, na západě a severozápadě Čech na 28 st.C. Ve čtvrtek před studenou frontou očekáváme vyvrcholení přílivu tropického vzduchu a teploty dosáhnou hodnoty 32 až 36 st.C, na západě bude kolem 30 st.C.

Již ve středu 22.7. odpoledne se mohou místy vyskytnou bouřky, ale pouze v ojedinělých případech budou intenzivnější. Ve čtvrtek bude od západu výskyt bouřek četnější a intenzita větší. V bouřkách se místy vyskytnou přívalové srážky (kolem 40 mm za 1 až 3 hod.), kroupy a silný nárazovitý vítr, který může přesáhnout rychlost 30 m/s (nad 100 km/h).

Z důvodu možného přehřátí a dehydratace organismu doporučujeme:
- Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
- Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
- Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.
- Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).
- Při použití klimatizace udržovat teplotní rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím maximálně kolem 5 st.C.
- Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.

Doporučení ke zmírnění následků bouřkových jevů:
- Přívalové srážky mohou lokálně vést k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací apod.
- Pro omezení škod větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
- Je-li to možné, přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách.
- V přírodě vyhledat nižší polohy (ale pozor na jejich zatopení), nikoli v blízkosti větších stromů, stožárů apod. Dávat pozor na možnost pádu drátů elektrických vedení.
- Za jízdy autem snížit rychlost jízdy, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě.
- Při pobytu na vodní hladině (jako plavci, na člunu apod.) dostat se co nejrychleji na břeh.