Vandalismus a sprostá krádež

4. června 2008 Co se u nás děje

Na podzim loňského roku začaly práce na obnovení a záchraně lipové aleje ve Ctěnicích. Zahradnická firma ošetřila a vytvarovala koruny lip a pro správný a kvalitní růst stromů byly lípy vyvázány k několikametrovým bambusovým tyčím.

Na jaře letošního roku došlo k poškození některých bambusů, a protože zůstaly ležet rozlámané vedle stromů, lze usuzovat, že se staly hračkou – šavlí či mečem, pro nějaké „zlé výrostky“. Pracovníci z nedaleké jízdárny ve Ctěnicích se snažili stromy přivázat alespoň ke kůlům či zbytkům bambusových tyčí, aby stromy tolik netrpěly, např. ve větru.

Před necelými 10 dny ale došlo k zásadnímu poničení lipové aleje. 21 stromů má poškozenou špičku koruny, v některých případech je zcela ulomená a tudíž uschlá, protože někdo opravdu moc potřeboval bambusové tyče. Ty byly přivázány jednak ke kotvícímu kůlu, dále pak v horní části koruny několikanásobným vyvázáním tvarovaly kmen a korunu do správného „lipového“ tvaru. Zloděj bambusových tyčí přeřezal pouze spodní vázací pásky, a protože na ty horní nedosáhl, strhl bambus i se špičkou koruny stromu.

Podotýkám, že bambusová tyč stojí v OBI cca 39,-Kč a tak nějaký „zahradník“ má spoustu tyčí ke svým stromům či rajčatům, fazolím, atd. Tak snad aby se jimi udávil a ruka mu upadla!

Upozorňujeme, že lípy budou opět odborně ošetřeny a bude-li se situace opakovat, podá obce trestní oznámení na neznámého pachatele za poškozování cizího majetku.

ZO Přezletice

Fotogalerie