Velikonoční zdobení

12. dubna 2009 Co se u nás děje

Ačkoliv velikonoční čtvrtek je „Zelený“, v přezletickém společenském sále to hýřilo barvami jako na malířské paletě. Nebylo to však jen barvy, ale i jarní oseníčko, vrbové proutky, spousty vyfouknutých vajec a voňavé perníčky, co všechno navodilo úžasnou atmosféru Velikonoc.

Akce s názvem Velikonoční malování a zdobení byla dalším báječným nápadem Oliny Hanzlíkové a spol., tentokrát zaměřená hlavně na děti a jejich maminky. Od 14 hodin byla otevřena „velikonoční dílna“, kde si mohl každý příchozí vlastnoručně vyrobit sváteční dekoraci. Největším tahákem bylo pochopitelně zdobení kraslic, a to nejen barvičkami, ale i papírovými kytičkami, pěkně obalované v kuskusu nebo v barevné košilce. A jak se pak pěkně vyjímaly zapíchnuté na špejli v osení. Společnost jim dělala třeba drobná kuřátka nebo mašle z lýka. Obyčejný hnědý kelímek z nápojového automatu se díky ubrouskové metodě zdobení proměnil k nepoznání.

Kdo chtěl popustit uzdu své fantazii ještě víc, vytvořil si vlastní vázičku – vrbové proutky, zelené lístečky a navrch třeba vlastnoručně uvázaná ozdoba z lýka.

Velkou pozornost si vysloužil čistě „pánský“ pracovní stůl, kde se vyráběly drobné košíčky z proutí, akorát tak pro tři malá žlutá kuřátka – této výrobě neodolal jediný přítomný tatínek, který pod bedlivým dozorem vrchního sotva „náctiletého“ košíkáře vyrobil úžasnou proutěnou mističku.

Od dalšího stolu se linula vůně jako z Pardubic. Zde čekala mísa napečených perníčků s motivy zajíčků, housátek a samozřejmě vajíček a kdo chtěl a měl trpělivost na drobounkou práci, ten si mohl růžovým, bílým a zeleným cukrovým zdobením vytvořit něco úžasného – sliny se jen sbíhaly.

Skoro 30 lidí (z toho 20 dětí různého věku) s obrovským zaujetím hledalo tu správnou inspiraci k vytvoření co nejkrásnější velikonoční ozdoby a tak to ve 4 hodiny odpoledne ve společenském sále vypadalo jako v úle – děti pobíhaly od jednoho místa zdobení k druhému, maminky vždy byly požádány o přidržení, podržení, ustřižení, nalepení, přilepení, ale hlavně o pochvalné zhodnocení dětské práce; toho se dětem dostalo vrchovatou měrou.

Pochvaly se dočkala od své maminky i Laďka z OÚ, která s velkým zaujetím ozdobila kraslici spoustou barevných papírků a vše završila lýkovou mašlí jako hrom :)

I počasí bylo krásně jarní – všemi okny proudily hřejivé sluneční paprsky a žlutooranžovookrově vymalovaný společenský sál zářil jako sluníčko. A tak není divu, že tolik tepla a pohybu mezi dětmi si vyžádalo mezi „našimi holkami“ náležité občerstvení; sklenice studeného piva byla krásnou tečkou za Zeleným čtvrtkem.

A co říct na závěr? Snad jedině DĚKUJEME za skvělý nápad, jak si společně se svými dětmi připravit oslavu největšího jarního svátku – Velikonoc.

Fotogalerie