Podvečerní setkání seniorů

30. dubna 2009 Co se u nás děje

Ačkoliv trochu netradičně ve čtvrtek a nikoliv ve středu (jak bývávalo zvykem), začali se po 16. hodině v sále Obecního úřadu scházet všichni ti Přezleťáci, kteří se hlásí mezi seniory a chtějí se dvakrát do roka ve větším počtu sejít se svými vrstevníky.

A aby změn nebylo málo, čekalo je i překvapení hudební – místo „starých známých“ otce a syna Zahradníčkových dorazili po chvíli bloudění hosté až z daleké Moravy, od Olomouce. Pan Zdeněk Černohouz přivezl program s názvem „Písničky naší babičky“ a oba hudebníci (harmonikář a kytarista) předložili posluchačům opravdové „fláky“ a začali hned po 17.hodině pěkně zostra Strahováčkem a Na Pankráci, na malém vršíčku. A za chvíli zpíval celý sál. Komu vyschlo od zpěvu v krku, ten si mohl dát pivo, nealko nebo bílé či červené víno.

Hodina a půl utekla jako voda a už se servíruje občerstvení ještě lepší – na žádost některých „seniorů“ se tentokrát podával smažený řízek a bramborový salát. No a pivo samozřejmě k tomu; malé, velké, jak si kdo přál.

Zábava po večeři pokračovala ve svižnějším tempu a došlo i na tanec. To už však mám jen z doslechu, protože jsem odcházela ještě před večeří. Nemohu tady ale nezmínit úsměvnou poznámku staršího z hudebníků, pana harmonikáře. Potkali jsme se u schodů do přízemí a on mi povídá: „Kam jdete, za chvíli budu hrát Kabáty!“

Jestli je skutečně hrál, to nevím, ale vím, že odpoledne se jako tradičně podařilo. Skoro 50 Přezleťáků-seniorů se zase po půl roce sešlo, aby si společně popovídali či zazpívali nebo i zatančili. „Moje holky“, jak říká Olina Hanzlíková, se o všechny přítomné báječně staraly a „výčepní“ (Ruda Novotný), ten byl prostě na svém místě, dalo by se říct „muž za pultem“ . Paní starostka si v hudebních přestávkách, kdy bylo více klidu na hovor, povídala se všemi, kdo měl zájem se něco dozvědět o probíhajících či plánovaných pracích v obci nebo prostě jen tak sousedsky poklábosit.

„Je to fajn, že přišlo zase tolik lidí, jen je velká škoda, že od podzimního setkání je nás o 6 míň“, na chvíli se zasmutněla organizátorka celá akce, paní Olga Hanzlíková. Ale pohled do bavícího se sálu vyloudil na její tváři zase úsměv.

A co říct na závěr? Snad jen opět velký dík všem, kteří svým starším spoluobčanům připravili příjemnou změnu na strávení podvečera i večera.

Fotogalerie