Čarodějnice, pochodem v tanec!

5. května 2010 Co se u nás děje

A doslova. Úderem 18.hodiny vyráží od Křenů alegorická multikára s obětovanou čarodějnou družkou a za ní tančí, poskakují, křepčí, krysy na rameni líbají a s košťaty mávají pravé přezletické čarodějnice. Cestou se k průvodu přidávají malí i dospělí, někteří diváci průvodu jen mávají, další svádí boj s čarodějnicemi, které je kouzlem či silou lákají mezi ně. Jedna čarodějnice si, hlava děravá, zapomněla ve své chýši koště, se kterým za ní musel kolmo pílit její zakletý otrok :-)

A už tu máme křižovatku Zahradní a Na Váze, kde dochází k opravdu blízkému setkání čarodějnic s jejich motorizovanou kolegyní, která si pro ně připravila osobní zdravici. Následovalo vřelé objetí, polibky na luzné tváře, málem došlo i na výměnu „drezů“.

A průvod již zatáčí do Veleňské, kde kolemprojíždějící řidiči div nebourají; naštěstí jsou předem upozorňováni na čarodějný rej doprovodným vozidlem s Rudou za volantem. Za zvuku duc duc lidovek v podání Maxim Turbulenc, které se linou z reproduktorů umístěných na multikáře, čarodějnice míří Spojovací na Dolní náves a dále k rybníku a hasičárně.

Hranice je již připravena, jen tam umístit letošní oběť. Než se to podaří, zbylé družky tančí kolem ohně k velké radosti přítomných dětí, ale vyvolávají i úsměv na tvářích dospělých.

A už je to tady! Ještě rychle odstranit zapůjčenou nůši čarodějnici ze zad a už to hoří. Jen začnou plameny olizovat sukni čarodějnice, její živé družky dávají k poctě zbraň, pardon k poctě koště. Když si oheň vezme čarodějnici celou, spustí se usedavý nářek čarodějnického chóru, jehož tón udává svou kouzelnou hůlku čarodějnice ze všech nejježibovatější – naše starostka. Nejen ona se konečně vybarvila a došlo tak na slova mnohých Přezleťáků, že naše starostka je „pěkná“ čarodějnice; ony i další dvě zastupitelky jako paní Řachová i Hanzlíková ukázaly všem svou pravou tvář :-)

Po závěrečném tanci kolem ohně nastává všem konečně volná zábava. Začíná hrát country kapela, pivo teče proudem, oheň na pečení buřtů již hoří, na grilu se připravují klobásky a krkovička. Protože je dnes čarodějná noc, nejen zastupitelky ukazují svou skutečnou tvář. Ačkoliv se zkoušel skrývat v dýmu grilu, před objektivem se nic neutají (obzvláště před čarodějnicí Elčou) – a tak můžete vidět pravou tvář vašeho oblíbeného hostinského Jarouška, který má lidi prostě moc rád :-)

Letos nás naštěstí bouřka minula, občas jen lehce skráplo. Ani děti, běhající přes potok, do něj nespadly, záchranné lano jako zábradlí je bezpečně dovedlo z jednoho břehu na druhý. Trošku horší to bylo u starších ještě dětí, které tráví již pravidelně „čarodějnice“ v dětském parku, kde pod rouškou tmy zkoušejí nástrahy alkoholu. A že se to musí umět, to si bude dotyčný pamatovat celý život.

Takže za rok se slétneme zase a to by v tom byl čert, aby se průvod nerozmnožil o další a další přezletické čarodějnice, je nás tady víc než dost.

Na závěr jako tradičně velký dík organizátorům, všem čarodějnicím, že si neváhaly zkrášlit tváře, vzít si oblečení podle poslední módy a vyrazit mezi obyčejné smrtelníky. Velká škoda je neúčast Jirky Malého, který úžasně nazdobil alegorickou káru a jeho čarodějný převlek mohl být skutečnou ozdobou celé akce; povinnosti ho však odvolaly jinam. Přesto za jeho přípravy moc děkujeme.

Fotogalerie