Informační zpráva hlásné a předpovědní povodňové služby ČHMÚ

3. června 2013 Aktuality

Meteorologická situace a vývoj:
Za posledních 6 hodin spadlo na území Čech maximálně 10 mm a to v oblasti povodí horní Berounky a Otavy, a v posledních hodinách pršelo také na severu Čech, nejintenzivněji v povodí Lužické Nisy, kde spadlo také do této doby 10 mm.

Hydrologická situace:
Po zmírnění srážkové činnosti během noci na pondělí přestaly hladiny horních toků v zasažených oblastech stoupat, popřípadě jsou na poklesu. Další vzestupy zaznamenáváme v důsledku dotoku ve středních a dolních tratích. Extrémní stupeň nebezpečí je již jen na jednom profilu, a to na Smutné v Božeticích (pokles). 3.SPA jsou aktuálně na tocích:

  • Povodí Berounky-Radbuza, Úhlava, Úslava, Klabava a celý tok Berounky
  • Povodí horní Vltavy-dolní povodí Otavy pod soutokem s Blanicí a Blanice, horní tok Vltavy pod VD Lipno, toky v povodí Malše, dolní tok Nežárky, Smutná a Lužnice v Bechyni.
  • Povodí Sázavy- povodí Blanice a dolní tok Sázavy v profilu Nespeky.
  • Povodí horního a středního Labe- tok Labe pod VD Království a přítoky středního Labe (Cidlina, Mrlina a Výrovka).
  • Povodí dolního Labe a Ohře – dolní tok Labe pod soutokem s Vltavou, Smědá v Předláncích, střední tok Ploučnice (Mimoň), Ohře v profilu Karlovy Vary, Flájský potok v Českém Jiřetíně.

Aktuálně srážková činnost zpomalila, popřípadě rozkolísala poklesovou větev na horních tratích, například v povodí Smědé, Radbuzy a Úhlavy.

Předpokládaný vývoj:
Vzhledem k očekávaným srážkám předpokládáme v zasažených oblastech možnost zpomalení poklesů hladin, případně krátkodobé vzestupy. V Praze Malé Chuchli by se dnes dopoledne měl průtok pohybovat kolem úrovně 2800 m3/s. V povodí dolního Labe pod soutokem s Vltavou očekáváme během dnešního dne výrazné vzestupy hladin v důsledku dotoku z horních částí povodí. Během dneška, kolem poledne očekáváme kulminaci Sázavy, a to na úrovni cca 520 m3/s.