Výstraha ČHMÚ - výstraha předpovědní povodňové služby ČHMÚ

10. června 2013 Aktuality

S okamžitou platností rušíme výstrahu č. 2013/54 Výstraha upřesňuje další vývoj srážkové činnosti a stupňů povodňové aktivity.

Zvlněná studená fronta bude postupovat přes naše území zvolna k východu.

V pondělí očekáváme zpočátku místy, postupně na většině území déšť nebo přeháňky a místy, zejména v Čechách i vydatné srážky. Vydatné srážky budou během 1.pol. noci od severozápadu slábnout. V jihovýchodní polovině území se v pondělí odpoledne vyskytnou silné bouřky provázené nárazy větru 15 až 20 m/s a kroupami. Bouřkové pásmo se bude během noci posouvat směrem k východu a bouřková činnost bude doznívat na východě Moravy a ve Slezsku v úterý dopoledne.

Předpokládáme, že srážkové úhrny dosáhnou při trvalých srážkách na jihozápadě Čech a v Beskydech 10 až 35 mm. V bouřkách na jihu, východě Čech a na Moravě a ve Slezsku spadne ojediněle kolem 40 mm.

Zejména v povodňových oblastech hrozí v důsledku podmáčeného terénu a zesílení větru akutní nebezpečí vyvracení stromů a lokálně může dojít i k sesuvům půdy!!!

V důsledku očekávaných lokálních bouřek i trvalejších srážek mohou zejména hladiny menších toků, kolísat nebo opět stoupat. Vzhledem k nasycení půdy mohou být vzestupy i velmi rychlé.

Největší vzestupy lze očekávat na tocích v povodí Berounky, Otavy, Lužnice, horní Vltavy a jejích přítocích. S velkou pravděpodobností zde budou místy opět překročeny 2.SPA a 3.SPA. Vzestupy jsou pravděpodobné i na podhorských tocích v oblastech Moravy a Slezska s dosažením 1.SPA. Na dolním toku Vltavy a na dolním Labi se pokles hladin postupně zpomalí či přechodně zastaví. Další vývoj situace bude průběžně upřesňován.

Doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho další prognózu (veřejnoprávní
televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ) a dle situace v postižených oblastech podnikat nezbytná opatření:

  • Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru ČR.
  • Vyvarovat se chůze, plavání nebo jízdy přes povodňovou vodu.
  • Vyhnout se kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami – mohou být kontaminovány.