Dětský den 2010

19. května 2010 Co se u nás děje

Oslavy dne dětí bývají zpravidla spojeny s pěkným, skoro letním počasím. Občas sice sprchne nebo se přižene bouřka, ale většinou se děti vydovádí třeba v hasičské pěně; jsou mokré od hlavy až k patě, ale to v teplém dni vůbec nevadí.

Letos je tak nějak všechno jinak. Termín dětského dne se posunul na neděli 16.května, ale vzhledem k dlouhodobé předpovědi to vůbec nevadilo, protože už třetí týden bylo spíše listopadové počasí s deštěm a teplotami kolem 12 stupňů a do konce května se počasí výrazně nemá měnit. Brrr.

Takže zimní bundy na sebe a sraz je ve tři u rybníka! Na fotbalovém hřišti byla připravena trampolína, kde bezpečnost malých dětí hlídala parta místních kluků, organizátorů privátních párty v 302. Jejich rádoby netečné výrazy vzbuzovaly u některých zastupitelek obavy o bezpečnost skákajících dětí, ale kluci byli ve střehu a jejich rady malým skokanům stály za to: „ Dávej bacha, vole, nebo si rozbiješ hubu“; tím je řečeno vše a taky se nikdo nezranil.

Další atrakci pro ty ještě menší zajistila místní organizace ODS v čele s paní starostkou – modrý nafukovací skákací hrad byl celé odpoledne plný špuntů v ponožkách, kteří tady skákali, hopsali, naráželi do stěn a nebo se váleli jeden přes druhého ve smějícím se klubku nohou i rukou.

Ti starší si mohli vyzkoušet své dovednosti při cestě lanovým bludištěm. Nebylo to jednoduché – podlézt, přelézt, podvléknout,… a hlavně najít cestu zpět, kde čekala zasloužená odměna v podobě malé drobnosti.

Kdo uměl dobře házet na cíl, ten si mohl vyzkoušet trefu kroužkem na předem zvolenou hračku; a v tom větru to nebylo vůbec nic jednoduchého.

Po sportovních disciplínách je hlad a tak vzhůru k ohýnku, kde si každý mohl upéct buřta. Na žízeň byla pro děti limonáda a pro zletilé výtečné pivo. Za to vše patří dík místní ODS, která tyto dobroty zasponzorovala.

Na dětském hřišti byli pro zájemce připraveni dva jezdečtí koně, na kterých se mohli všichni kovbojové, princové či princezny a nebo prostě jen elegantní jezdci skvěle povozit. Nemohl samozřejmě chybět Ivánek se svým kočím panem Černým; však byl o jízdu v kočáře velký zájem. A což teprve, když si mohly děti podržet chvíli otěže, to se dmuly pýchou ještě víc než ti pávi ve Ctěnicích.

Před čtvrtou hodinou si vzala slovo starostka a přivítala všechny přítomné; zvlášť pamatovala na naše nové spoluobčany z lokality Pod zahrady (pro ně Zlatý kopec), protože tento dětský den byl i jakýmsi jejich přivítáním do Přezletic. Následně představila své hosty z ODS, zejména pak lídra Středočeské kandidátky Petra Tluchoře, či starosty okolních obcí nebo městských částí.

Zajímavým zpestřením dětského dne bylo vystoupení třech mistrů světa v netradičních disciplínách – žonglování s frisbee, tríčky s hakisákem a neuvěřitelné jo-jování. Větší děti si vše mohly vyzkoušet, ale na mistry světa byly všechny krátké.

Tramtadadá! Je tu zlatý hřeb odpoledne – mezi všechny přítomné zavítal vodník z místního rybníka. Dětem nabízel svezení na lodičce a následně sladkou odměnu v podobě marcipánového úhoře, který na kousky krájely jeho věrné družky vodnice a rusalka. Děti ale znají dobře pohádky o vodníkovi a dušičkách schovaných v hrnečcích, takže se nikdo odvážný, kdo by se svezl s vodníkem v lodičce, nenašel.

Fotogalerie